logoklein2.gif

Barabinsk

 Dronken in de lente

Leidse STAG drukkerij deel I

Dit boek beschrijft het eerste deel van de geschiedenis van een drukkerij die voortkwam uit de studentenprotesten in de jaren 1968/69; een tijd waarin veel actiegroepen ontstonden. De ALSV (Algemene Leidse Studenten Vereniging), opgericht in 1967, beheerde een drukkerij voor studenten en actiegroepen, die echter al in 1971 overging op de LSF (Leidse Studenten Federatie). Deze organisatie plaatste in december 1971 een advertentie in het studentenblad Acta et Agenda, gericht aan studenten en actiegroepen, om de drukkerij te beheren, die bestond uit een oude gammele pers en een zeer oude met de hand te bedienen snijmachine. Toen de LSF zich ophief in 1973 en geen subsidie wilde geven voor betere apparatuur, besloten de twee overgebleven bestuursleden met geleend geld nieuwe machines aan te schaffen en een Coöperatieve Vereniging op te richten, waarvan klanten en ook de nieuwe studentenvereniging LSB (Leidse Studenten Bond) lid werden. In mei 1974 werd de Leidse STAG drukkerij Coöperatieve Vereniging UA opgericht. STAG staat voor STudenten- en ActieGroepen.
De schrijfster, Ine Leermakers, was de enige persoon in deze drukkerij die vanaf de oprichting tot aan de overdracht in 1989 aan drukkerij Nautilus (een commercieel bedrijf) bestuurslid bleef. Het hele archief van de drukkerij is aan haar overgedragen.
Haar levensgeschiedenis zal dan ook als rode draad door dit boek lopen om een sfeer van deze bijzondere generatie babyboomers te scheppen.
Aangezien het archief van de drukkerij enorm groot is, hebben wij besloten het boekwerk in drie delen uit te geven. Dit eerste deel speelt zich af op de locatie Noordeinde 5. Het boek is rijk geïllustreerd met documenten, krantenartikelen, foto’s en drukwerk; in totaal ongeveer 200 illustraties. Daarnaast zijn er per jaar naamlijsten van klanten van de drukkerij opgenomen en van balans- en verlies en winst-rekeningen, die een stijgende financiële lijn en een aanwas van klanten aangeven.

ISBN 978-90-73983-22-9
prijs: € 27,50 + verzendkosten
€ 3,65Deel 2 komt uit medio 2017

Deel 3 komt uit medio 2019

BESTELLEN